Méltatások - Oldal 8
Tartalomjegyzék
Méltatások
Tánczos Vilmos köszöntője
Gyulai Árpád köszöntője
Lükő Gábor felterjesztése Kossuth-díjra
Gyászbeszédek
Németh Zsolt államtitkár gyászbeszéde
Kríza Ildikó gyászbeszéde
Makovecz Imre gyászbeszéde
Pozsgai Péter gyászbeszéde
Minden oldal

Makovecz Imre gyászbeszéde Lükő Gábor felett


Tisztelt Gyászoló Család! Tisztelt Gyászoló Gyülekezet!
Kedves Barátaim!

Vége a vendégségnek. Ahogy a mi vendégségünk is egyszer befejeződik. Mindnyájan egy nagy Úr vendégei vagyunk.
Lükő Gábornak vége. Mindegy, hogy milyen hosszú beszéd hangzik itt el, a halott test időt nem ismer. De folyton újra és újra élünk, mert újra és újra termelődnek olyan gondolatok, amelyek nem tudnak elveszni. Ilyen gondolat az, amely már szinte elveszettnek tűnt, ilyen fogalom: az őrlélek, a nemzet őrlelke. Mit jelent ez? – Utoljára Ady Endrétől hallottuk: „Őrzők, vigyázzatok a strázsán!” Miből áll ez? Mitől van az, hogy aki őrlélekként született, és úgy éli az életét, eleven testét időnként belepi a magány zúzmarája – a vádak, a mellőzések, a rugdosások, a lopások, a félreértések. És mégis, ellenségei, álbarátai, igaz növendékei egyaránt tőle kapnak erőt, hozzá mennek, hogy megvilágítódjanak a sötétségben. Tőle veszik az erőt. – Ez Lükő Gábor. Egész élete mindenestül, úgy, ahogy van.
Őrlelke volt a magyarságnak, és őrlelke ma is. Mert az őrlélek nem vonul el, hanem ha gondoskodott róla, akkor rászáll valakire.
Vannak néhányan az országban, akik hihetetlen szellemi erővel fenntartják ezt a hazát. Nem a trianoni politikai határokat, nem. A hazát. Azt a hazát, ami fény. Ami fénylik a földön, és fénylik az égen.
És az, aki egész életét erre szánta, aki őrlélekként, a magyar népszellem katonájaként és képviselőjeként élt, bizonyára gondoskodott arról, hogy az ne vesszen el. Hogy az továbbra is legyen. És lesz is! Mert a magyarság fennmarad, a magyarság befelé is, kifelé is győzni fog. Soha senkit nem taposott el, és sok eltaposást kellett elszenvednie.
Ez a halott, aki tőlem jobbra fekszik itt, és már nem válaszol semmire, ez a test őrzi a formát, amely formában a magyar népszellem itt megjelent közöttünk.
Nyugodjék békében! 

1%

Kérjük támogassa adója 1%-ával
a Lükő Gábor Alapítvány célkitűzéseit!

ADÓSZÁMUNK:

18191341-1-42

Készítette: Parola Kft.